Jony, 31 jaar

 

April 2014, ik lees een berichtje op Facebook:  “Is er iemand is die samen met mij wil gaan sporten”. Het bleek om personal training (PT) te gaan. Na 1,5 uur erover nagedacht te hebben ben ik op dat aanbod ingegaan, tja ik wist ook  wel dat ik iets moest gaan doen. Ik woog inmiddels 122 kilo en had diverse lichamelijke klachten maar op de een of andere manier waren die sportscholen nooit aanlokkelijk genoeg om te blijven hangen.

 

Zo gezegd zo gedaan, een week later gestart met de trainingen bij Lester en tegelijk kreeg ik een "voedingsplan"  mee welke ik moest gaan volgen. In het begin vlogen de kilo's eraf maar al snel in overleg met Lester besloten om het voedingsplan aan te passen naar wat voor mij op dat moment goed was. Het klinkt raar maar het echte afvallen was niet mijn eerste doel. Het hoofddoel dat ik voor mezelf gesteld heb en waarmee ik de PT ingegaan ben is vermindering van lichamelijke klachten, de rest was mooi meegenomen.

 

Ik ben dit traject dus gestart met mijn sportmaatje Elvira, samen iedere week op woensdag er weer tegenaan met PT en daarnaast nog een eer in de week samen in de fitness. De trainingen zelf zijn erg afwisselend, er zit een goede combinatie is van kracht en conditieoefeningen en mijn favoriete coördinatieoefeningen. Iedere week weet Lester wel weer nieuwe oefeningen te verzinnen waardoor het ook leuk wordt en blijft om te sporten, geen één training is hetzelfde! Petje af hiervoor Lester want ik heb in alle voorgaande jaren nooit een sport gevonden die leuk genoeg is om te blijven doen. In overleg konden we aangeven als we bepaalde aandachtsgebieden wilden behandelen die week, deze kregen we dan ook netjes terug in de training.

Aangezien ik de eerste paar maanden geen last had van lichamelijke klachten is er nooit aanleiding geweest om specifiek op een bepaalde regio te focussen en kwamen dus alle lichamelijke regio’s aan bod. Een paar maanden in de training krijg ik opeens weer rugklachten. Op dat moment baalde ik uiteraard gigantisch want ja ik wil gewoon door maar voor mijn gevoel is het nu mijn lichaam wat mij in de steek laat. Hier start een traject van fysio en rustiger aan doen tijdens de PT lessen. Conclusie hieruit is toch wel dat ik duidelijk mijn core moet gaan versterken. Dus zo snel mogelijk in overleg met de fysio en Lester mijn trainingsprogramma hierop aangepast en zorgen dat ik een stabielere core krijg.

 

Tijdens dit alles is het afvallen gestaag doorgegaan en ik merkte aan mezelf dat ik iets miste. In de zomervakantie besloten om daarnaast te gaan Crossfitten om zo meer aan krachttraining te doen in de hoop dat ik straks minder last heb van loshangend vel. Daar zit ik tenslotte niet op te wachten. Dit doe ik er sinds augustus 2014 twee tot drie keer in de week naast. Tijdens de zomervakantie blijkt dat mijn sportmaatje tijdelijk even moet stoppen met PT. In overleg met Lester is toch besloten dat hij de wekelijkse trainingen door wil laten gaan, dan even maar met zijn tweeën totdat ze op een later moment weer mee kan doen.  Dat houdt in dat de trainingen nu volledig op mij gericht zijn en dus intensief gekeken wordt naar welke aandachtspunten ik moet verbeteren. Hier gaan we dan ook mee aan de slag. Sinds de zomer en sinds deze aanpak merk ik duidelijk minder lichamelijke klachten, weinig last meer van mijn rug omdat deze een stuk sterker is geworden, de onderhoudsmedicatie die ik gebruikte voor mijn migraine heb ik inmiddels niet meer omdat ik ze niet meer nodig

 

heb. Het stukje gezonder eten en bewegen heeft hier heel veel invloed op gehad. Het afvallen gaat nog steeds de goede kant op en gezien de sporten die ik doe en wat ik daar doe ben ik inmiddels op het punt beland dat mijn lichaam weer meer nodig heeft, meer voeding en ook andere voeding. Ook hier heb ik het vaker met Lester over gehad, hij neemt hiervoor alle tijd en ruimte om te helpen. 

 

Sinds ik ben gaan Crossfitten is het ook mogelijk om de intensiteit en zwaarte bij PT duidelijk op te hogen. Ik merk bij mezelf dat ik meer kan en dat het mij ook minder moeite kost dan ik vaak verwacht. Dat maakt het leuk, nu oefeningen kunnen waarvan ik nooit gehad had dat ik die ooit zou kunnen. Dan krijg je tenslotte meer plezier in het sporten en blijft het ook leuk, dat is waar ik het voor doe!

 

Door het hele traject heen is Lester er altijd als je hem nodig hebt. Ook hij heeft niet alle antwoorden maar doet daarnaast wel alles voor je om je een antwoord te kunnen geven of je te ondersteunen waar nodig. Daarnaast is het altijd fijn om iemand naast je te hebben staan die je motiveert om door te gaan.

 

Dus Lester dankjewel zonder jou was ik nooit zover gekomen en had ik nooit de stappen gemaakt die ik nu heb gemaakt.